Content not translated?
Try autotranslate

10.april kl. 20: Grenland Filmklubb


enfants-du-paradis-1-copyParadisets barn er Marcel Carné og Jacques Prevérts  bejublede film om kjærligheten, friheten og kunsten. Et drama som står fram som et høydepunkt i den franske filmhistorien.

Truffaut har sagt at han kunne gi avkall på alle sine filmer hvis han hadde laget denne.

«Paradisets barn» er Marcel Carnés bejublede film om kjærligheten, friheten og kunsten. Et sammensatt, rikt og nyansert drama som står fram som et høydepunkt i den franske filmhistorien.

I sentrum for handlingen, som utspiller seg i teatermiljø i Paris rundt 1830, står vakre Garance og hennes kompliserte forhold til fire menn. Først og fremst mimekunstneren Baptiste, men også den kyniske kriminelle Lacenaire, den arbeidsløse skuespilleren Frédérick og den eiekjære greven Édouard. Filmen utspiller seg i to deler. Den første ender med at Garance må svikte kjærligheten og forlate Paris med greven. I annen del kommer hun tilbake til byen og ser hver kveld Baptiste spille i Theatre des Funambules for et entusiastisk publikum på øverste galleri, populært kalt paradis der billettene var billige og arbeiderklassen holdt til.  Paradisets barn er en av fransk films mest påkostede filmer noensinne. Opptakene begynte under annen verdenskrig, og filmen hadde en turbulent tilblivelseshistorie. Men da filmen hadde premiere etter krigen i 1945, tok franskmennene Paradisets barn til sitt hjerte, en posisjon den har den dag i dag, og den er flere ganger kåret til Frankrikes beste film gjennom tidene.

 

For teaterfolk har filmen noen ekstra dimensjoner: For det første beskrivelsen av et viktig fenomen i europeisk teater – undertrykkelsen av det folkelige og ordløse teatret. Her fortalt gjennom historien om «Baptiste» Debureau. Men ikke minst Jean Louis Barrault’s fantastiske rolletolkning i Etienne Decroux’s regi. Samarbeidet mellom dem slår gnister. Barrault – en av Frankrikes største skuespillere, Decroux – den moderne mimens far.

Fransk dialog, tekstet på engelsk

Innledning v/ Tor Arne Ursin, Grenland Friteater

Billetter kjøpes i døren fra kl 19, 100 kr/ 50 kr (medlemmer).    Åpen kafé fra kl 19.

Filmfakta

Original tittel:
Les Enfants du Paradis
Nasjonalitet:
Frankrike
Produsert:
1945
Regi:
Marcel Carné
Språk:
Fransk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
3t 15min
Med:
Arletty, Jean-Louis Barrault , Pierre Brasseur, Marcel Herrand