Stedsans 2020: Kampen om Øya, er en nyskrevet historie om dramaet i kulissene da Porsgrunn fikk en ny øy ved elva. Foto: Dag Jenssen
Stedsans er tilbake: Tar alle sansene våre med på vandring
Stedsans er hjemme igjen i opphavsbyen Porsgrunn, og tar publikum med på en to timers vandring langs elva – og for en flott tur det er.
Publisert: 03.09.2020 06:50Sist oppdatert: 09:41
– Dere går der som en flokk med lemmen, sier den gretne balkongdamen (Anne-Sophie Erichsen), der vi følger Stedsans-mor Geddy Aniksdal fra post til post på ruten.
Nye siktlinjer
Geddy gikk først med fløyta, som om vi alle skulle være i Hameln – men vi er i Porsgrunn. Et Porsgrunn som gjennom vandringen åpner nye siktlinjer i byen eller griper tak i sansene når vi «glir forbi» et te-selskap, nynnende toner av «Hvem kan segla forutan vind» eller tonene fra eremitten som har skapt sin republikk på fyret i elva. Eller opplevelsen av å gå i prosesjon midt mellom nynnende kor og i 17. mai-tog over broa.
Geddy Aniksdal omskriver Ibsen og sier «tar du siktlinjene fra et gjennomsnittsmenneske, tar du også fra henne sansen for stedet» (fremført av Guandaline Sagliocco som representant for EU-kommisjonen for historiske parker).
Stedsans 2020: Miljøpatruljen fra Cruz Tilja bidrog til å gi byen en ny siktlinje, med å synge om den syltynne linja som raskt kan skille mellom suksess eller ikke. Foto: Dag Jenssen
Stedsans 2020, Porselen, Park og Promenade, er absolutt med å gi byens innbyggere nye siktlinjer – og ikke minst nye utkikkspunkt, som når Leticia Gliveica synger om Amalies by, balkongkonsert, rapmusikk fra de som plukker søppel i byen eller at publikum ender vandringen med å stå i suppekø hos Kirkens bymisjon.
Kampen om Øya
Godt over 200 aktører er i sving når Grenland friteater på nytt tar i bruk byen som kulisse, scene og aktør i et storslått teaterprosjekt.
Et prosjekt som har sin største styrke ved å overraske i sin egen by, med alt fra små installasjoner til veggmaleri av de fire PP-designerne Nora Gullbrandsen, Unni Johnsen, Grete Rønning og Anne Marie Ødegaard.
Samtidig kommer vi ikke unna de markante stoppene på vandringen, som bakgårdsforestillingen eller Kåre Virud og gutta sin hyllest til lyrikken til Hans Reinholds under Porsgrunnsbrua.
Lars Vik står bak det han kaller en «rocka mini-opera» fra byens nyere historie, der Porsgrunn fikk sin nye øy ved elva.Andreas Hoff og Malin Skjolde Hoff spiller utbyggerne, mens Lena Barth Aarstad spiller motstander Siren Johnsen og Øystein Beyer har fått rollen som seg selv i dramaet, som får mye av revyens kjennemerke der det spilles ut ved byens nyeste elv.
Stedsans 2020: Minikonsert under brua, med Kåre Virud og gutta. Foto: Dag Jenssen
Stedsans så dagens lys fram mot byjubileet i 2007, og har blitt adoptert i flere byer i Norge og utlandet siden, før det i år vender tilbake til hjembyen og spilles flere ganger om dagen fram til 6. september. Det er bare å håpe på at det ikke tar nye ti år før det er tilbake, for vi trenger flere siktlinjer og ståsteder i årene som kommer også.