Litt om arbeid for og ikke minst MED barn og unge
Gjennom hele vår historie har vi hatt virksomhet rettet mot barn og unge, både som publikum og som aktive deltakere i prosjekter. Vi er også blitt anerkjent for å kunne lage store kunstprosjekter som gir profesjonelle, amatører og andre frivillige anledning til å arbeide sammen side om side til glede og nytte for alle.
Vi tar daglig imot henvendelser om samarbeid om kunstneriske og praktiske prosjekter; bruken av huset, vårt utstyr og vår kompetanse. Aktiviteten er kontinuerlig gjennom hele året, men topper seg ved store arrangementer som Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Vinterscenen og Stedsans.
Vi har gitt vårt fordypningsprogram for barn og unge fire grunnpilarer: Lære, skape, vise og gi tilbake.
I 2023 fikk vi støtte av Sparebankstiftelsen DNB til et prosjekt for styrking av arbeidet overfor barn og ungdom, med ulike aktiviteter for ulike aldersgrupper.
Bevilgningen ga oss noen muligheter til å prøve ut flere aktiviteter rettet spesielt mot barn og unge og til å organisere dem bedre.
I høst fikk vi beskjed om at Sparebankstiftelsen Telemark vil gi oss en god støtte over tre år til Friteaterakademiet – en av våre satsninger for barn og unge.
Noen aktiviteter for barn i barnehage- og skolealder (3 til 13 år)
Festivalgata
Hvert år arrangerer vi Festivalgata under Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival – fire dager med gratis utendørs teaterforestillinger i Storgata i Porsgrunn. I 2024 fikk vi stor suksess med et nytt åpningsarrangement for Festivalgata (onsdag til lørdag). Ca. 2000 barn, bl.a. fra barnehager, skoler og kulturskole, paraderte onsdag gjennom Storgata opp til Rådhusplassen, der det var forestillingsprogram med profesjonelle aktører og barna selv fra en mobil scene. Våre instruktører hadde arbeidet med barn fra flere barnehager, som framførte nummer de hadde laget. Vi vil utvide dette tilbudet ved å kunne jobbe med flere barnehager som kan være med på paraden. Vi vet imidlertid at det er barnehager i kommunen som ikke kan være med, gjerne på grunn av avstanden til sentrum. Vi vil gjerne kunne gi dem et tilbud også ved å sende artister fra Festivalgata rundt i barnehagene. Vi ønsker oss også å kunne ha med flere artister og musikanter i paraden.
Onsdag kveld åpnes festivalen med det store gratis Brusteinsballet for hele familien. Brusteinsballet har gjennom mange år samlet mellom 4000 og 7000 mennesker hvert år. De siste årene har vi hatt problemer med å kunne hyre de internasjonale artistene vi mener publikum fortjener. Dette skyldes flere faktorer, blant annet prisstigning, dårlig vekslingskurs mot Euro og nye sikkerhetsregler.
Brusteinsballet er viktig fordi publikum er et virkelig tverrsnitt av distriktets befolkning. Det er ikke kun et arrangement for gjengse teatergjengere. Brusteinsballet er opplevelser for hele familien. Ikke minst ser vi et stort mangfold av kultur blant publikum. Brusteinsballet er virkelig et lavterskeltilbud som samler alle på tvers av alder, kjønn, religion og opprinnelse. Vi vet hvor stor pris vårt publikum setter på scenekunst av høy klasse og det ønsker vi å kunne tilby igjen.
Torsdag og fredag besøker de fleste barnehager og skoler i Porsgrunn Festivalgata. Det er svært populært. Lørdag er i stor grad en dag for familier og tilreisende under festivalen. Vi regner med at ca. 20 000 besøker de ulike gratis arrangementene i Festivalgata og på Brusteinsballet, hvorav de fleste er barn og unge. Det er et stort økonomisk løft for oss å skaffe gode artister. Vi ber her om et tilskudd til å sikre og løfte kvaliteten på forestillingene.
Oktopuss
Oktpuss festivalen ble arrangert for første gang i oktober 2023 og igjen i 2024. Det er en festival for barn og barnefamilier og arrangeres den første lørdagen i høstferien for å være et tilbud til de som ikke reiser bort på ferie. Festivalen består av forestillinger, verksteder og andre aktiviteter.
I 2024 viste vi fire ulike forestillinger og arrangerte tre ulike verksteder tilpasset ulike alderstrinn. Det ble solgt 110 billetter, derav flest festivalpass. De fleste deltok hele dagen, slik at teateret var helt fullt gjennom hele dagen.
Aktiviteter for ungdom (14 til 20 år)
Friteaterakademiet
Friteaterakademiet er en serie praktiske workshops for amatørskuespillere i alderen 14-20 år. Workshopene blir avholdt jevnlig på Grenland Friteater, og er en grunninnføring i utvalgte fagområder som er sentrale for scenekunsten, holdt av Telemarks ledende scenekunstnere og produsenter. Fagområdene det er fokus på er improteater som metode, karakter, bevegelse, scenebilde og produksjon, og det, det innebærer med idéutvikling, økonomi og markedsføring. For eksempel lærer de praktisk karakterbygging, fysisk tilstedeværelse på scenen, regi, stemmebruk og improvisasjonsevne. Innholdet i modulene tilpasses og rulleres slik at det vil være nyttig og være en del av Friteaterakademiet i flere år, og de kan tilpasses til Grenland Friteaters hovedproduksjon.
Friteaterakademiets moduler baserer seg på fire praktiske workshops (lære), en periode hvor ungdommene selv skaper forestilling med veiledning fra Grenland Friteater (skape) og en visning/medvirkning i hovedproduksjonen på PIT, og en visning/medvirkning i Stedsans eller Oktopus barneteaterfestival (vise). Vi ønsker og at ungdommene blir en del av fellesskapet på Grenland Friteater, og hjelper til på våre arrangementer (gi tilbake).
Deltakelse i Grenland Friteaters hovedproduksjon
Vi prøvde ut modellen i løpet av første halvår 2024 som endte i en forestilling som ble vist på caféscenen under årets hovedoppsetning “En Sommernattsdrøm” av William Shakespeare i regi av Lars Vik.
Vi tok også med to helt unge skuespillere (18 – 23 år) til to hovedroller i ensemblet til «En sommernattsdrøm». Vi tror både det viktig for forestillingen, men også for å gi de unge en sjanse til profesjonalisering gjennom å være deltakere i en stor produksjon.
Talentutvikling, kompetanseheving og profesjonalisering er tre nøkkelord som skal bidra til at ungdommene i Grenland satser på scenekunsten. De lærer ved å gjøre og med kompetansedeling fra Grenland Friteater blir de rustet til å løfte regionen i videre satsning og utvikling av scenekunstfeltet.
For 2025 og 2026 planlegges store produksjoner. Tor Arne Ursin skriver og regisserer «Fredelige Tider», siste del av sin trilogi om Porsgrunns-samfunnet gjennom politiske og sosiale konflikter på begge sider av og gjennom annen verdenskrig. Forestillingen lages for et stort ensemble med profesjonelle og amatører, bl.a. ungdommer både i hoved- og biroller.
Den Unge Scenen (DUS)
Grenland Friteater er regional partner i prosjektet Den Unge Scenen (DUS). Vi er bindeleddet mellom DUS-administrasjonen og grupper i Vestfold og Telemark som ønsker å delta i prosjektet. DUS-festivaler arrangeres annethvert år, sist i 2023. Året mellom festivalene brukes til å invitere og forberede grupper og partnere til neste regionale og nasjonale festival. I 2024 har GF vært i kontakt med alle amatørteatergrupper for ungdom i Vestfold og Telemark og informert om DUS, vi har koblet mentorer med grupper og deltatt på fagseminar på Hamar sammen med instruktørene fra Vestfold og Telemark.
I 2025 skal vi arrangere en regional festival. Det er fire grupper som deltar med tre ulike forestillinger. Festivalen skal gjennomføres i mars 2025 og består av visninger av forestillingene, workshops og sosiale aktiviteter for ungdommene.