Content not translated?
Try autotranslate

Uttalelse fra grenland Friteater vedr Vestfold fylkeskommunes oppsigelse av avtalen med Teater Ibsen


Grenland Friteater ser med stor uro på vedtaket om at Vestfold fylkeskommune skal trekke seg ut av Teater Ibsen.Dersom staten følger opp avtalen om Teater Ibsen med å trekke sin andel, vil det være ille – ikke bare for Teater Ibsen, men for scenekunstlivet i hele regionen.

Vi har stor forståelse for ønsket om å få større aktivitet i scenekunstlivet i Vestfold, men dette er ikke løsningen.Vestfoldpolitikerne vil med dette forslaget si fra seg store statlige midler til lokal og regional kultur.Enhver som har stelt med profesjonelt kulturarbeid i distriktene vet at lokal støtte er en forutsetning for å få statlige midler.I Teater Ibsens tilfelle ligger det i selve avtalen. NTO redegjør godt for fordelingsnøkkel-finansieringsmodellen i en uttalelse om saken.

Det er derfor med stor undring vi leser Fylkesvaraordfører Ellen Eriksens uttalelse om at vedtaket vil føre til mer teater for publikum i Vestfold.I realiteten har Vestfold nettopp sagt nei til statlige overføringer på ca. 10 millioner kroner til scenekunst gjennom avtalen om Teater Ibsen.

«Teater Ibsen inngår i ordningen med delt finansieringsansvar der de offentlige driftstilskuddene deles med 70 pst. på staten og 30 pst. på regionen.

Det er en forutsetning for statstilskuddet at regionen bevilger sin del. (…) Ordningen med faste fordelingsnøkler har vært en del av et stabilt og velfungerende finansieringssystem som har ligget fast siden begynnelsen av 1990-tallet.

Ordningen har bidratt til å sikre den nasjonale infrastrukturen av varige profesjonelle institusjoner som utgjør fundamentet for produksjon og formidling av scenekunst i Norge. 

Den har bidratt til å bygge opp under målet om et likeverdig kulturtilbud i hele landet og sikrer lokalt eierskap og lokal forankring.»

Vestfold fylkeskommune har gjennom det årlige tildelingsbrevet til Teater Ibsen hatt mange muligheter til å komme med klare forventninger og til å stille tydelige krav til Teater Ibsen.

Mye tyder på at politikerne i Vestfold ikke har benyttet denne muligheten til dialog og tydeliggjøring av sine forventninger til teateret.

Vi kjenner også til at Teater Ibsen på oppfordring fra politisk hold i Vestfold har lagt fram en plan for en opptrapping av aktiviteten i Vestfold,som ikke er behandlet ennå. Man har altså bedt om en plan og fått den, men så kastet den i papirkurven uten å lese den. Er det slik å forstå?

Vi henstiller til politikerne i Vestfold om å tenke seg om og å reversere vedtaket i saken om Teater Ibsen.Et farvel til Teater Ibsen vil ikke være bra – verken for publikum eller kunstnere – både i Vestfold og Telemark!