Vinterscenen er Grenland Friteaters nye festivalhelg. Vinterscenen tar pulsen på tendenser i scenekunsten i regionen vår. Hvor er den på veg? Foruten et rikholdig forestillingsprogram fredag og lørdag, inneholder festivalen også et faglig program på dagen med konferanser fredag og lørdag og faglig forum på søndag.
Kvalitetsmat fra Økolonialen serveres hele helga
De siste årene har vi fått nye tiltak for å fremme innovasjon og talentutvikling i kunsten og for å stimulere kultur som næring. Men hva slags kompetanse trenger vi egentlig for å utvikle scenekunsten videre, og hvor finner vi den? Grenland Friteater feiret 40 års jubileum i 2016, og står i en tradisjon av europeiske teaterlaboratorier og gruppeteatre. Hvordan tar vi denne tradisjonen videre? Det blir innledninger ved Bård Kleppe, Telemarksforskning, Jan-Kåre Breivik, Høgskolen i Bergen og Kristin Bjørn, Ferske Scener.
Det blir paneldebatt: Bør vi få regionale talentutviklingsmidler? Trenger vi enda et kompetansesenter for scenekunst? med representanter for Talent Norge, Innovasjon Norge, Danse- og teatersentrum, Norsk Skuespillerforbund, Norsk skuespillersenter og Telemark og Vestfold fylkeskommuner.
Bård Kleppe: En saumfaring av scenekunstdata fra Telemark og Vestfold
Bård Kleppe er stipendiat i internasjonal kulturpolitikk ved Høgskolen i Telemark og forsker ved Telemarksforskning. Hans doktorgradsprosjekt er en arbeidslivsstudie ved teatre i tre Europeiske land. Kleppe utarbeider hvert år Norsk kulturindeks og er også forfatter av den norske profilen til Europarådsprosjektet Compendium of Cultural Policies and trends in Europe.
Jan-Kåre Breivik: Scenekunst som samfunnsarbeid
Jan-Kåre Breivik er sosialantropolog og professor ved Høgskolen i Bergen. Han har utgitt en rekke bøker, bl.a. om identitetsproblematikk og kjønnsroller og han ledet et tre-årig forskningsprosjekt om Den kulturelle skolesekken. Breivik er også en av lederne i Bergen Byspill.
Kristin Bjørn: Om gründere og gruppeteatre
Kristin Bjørn har fra sin base i Tromsø vært en sentral person i det frie scenekunstmiljøet i Norge gjennom mange år. Hun er daglig leder i Ferske Scener og arbeider som forfatter, dramaturg, instruktør og verkstedleder for utvikling av nye scenetekster.
Forestillingsprogram fredag:
Kl. 18:30 Ida Haugen: Runddans, en dans
Soloforestilling som utforsker grensen mellom drøm og virkelighet. Ida Haugen bruker et minimalistisk og dynamisk språk, som skjer gjennom bevegelse og egenskrevne dikt. Hun har jobbet med tematikk innenfor kjærlighet, kosmos og mellommenneskelige forhold.
Kl 19:15 Film: “The fall of the Bamboo – and the rise of a community» Om fysisk ensemblearbeid, trommesirkel, dumpster diving , paradeskaping og mer. Og om nødvendigheten av å ta sjanser for å komme videre og for å bygge gode fellesskap. Regi: Raul Capote Brana med Jan-Kåre Breivik og Solvei Stoutland
Kl. 20:00 The Mainstream: Postcapitalistic flirt
About war and tv news and heartache. A Singer, a pianist and a DJ create space filled with ugly thoughts and terrifying wishes in a dreamy sparkling, classical piano bar mood, surrounded by an original live music soundtrack. Med: Saga Björklund, Amanda Nordmark og David Timonen. Forestillingen spilles på engelsk.
Kl. 22:30 Stand Up show V/ Stand Up Grenland
Kl. 23:00 BAR
Utendørs teater og lokale spel har et stort publikum og et stort kunstnerisk potensiale, men også store problemer med å overleve. Hvordan ser vi for oss framtida for spela våre og hva slags spel vil vi ha? Hva kan de frie gruppene bidra med?
Jon Nygaard: Hva er et spel?
Jon Nygaard er en av de mest framtredende teaterforskerne i Norge. Han er professor ved Senter for Ibsenstudier ved Universitetet i Oslo. Han er tidligere leder for det nå nedlagte Institutt for teatervitenskap og mangeårig redaktør for teatertidsskriftetSpillerom. Han har også vist spesiell interesse for spel og andre folkelige teaterformer.
Spel i Telemark og Vestfold
Vi får presentasjoner av mange spel i Telemark og Vestfold – fra Marispelet på Rjukan til Nesjar-spelet i Brunlanes
Geddy Aniksdal: Stedsans – et tverrkunstnerisk byutviklingsprosjekt
Geddy Aniksdal er skuespiller, regissør og kunstnerisk leder av Stedsans
Per Spildra Borg og Merete Klingen: Stemmer fra Gokstad og Borre-haugene
Per Borg og Merete Klingen er kunstneriske ledere for Stella Polaris, Norges fremste gjøglerteater. Stella Polaris har base i Sandefjord.
Musikalsk ledsagelse ved Vidar Ytre-Arne
Vidar Ytre-Arne er fiolinist og komponist og bosatt i Seljord, der han leder musikkavdelinga ved Seljord folkehøgskole. Han har bl.a. vært komponist for Marispelet, Seljordspelet i Spelet omMannslagaren og Hjartdalspelet i Spelet om Bondeopprørret og i Telemark Junaiten.
Debatt:
Hva skal vi gjøre for spela våre?
Forestillingsprogram lørdag:
Kl 18:30 Fjørtoft kulturproduksjoner: Jacky (utdrag)
En magisk musikalsk familieforestilling om lek og vennskap. Med elementer fra nysirkus, sjonglering og livemusikk. På scenen: Turid Jørgensen Honerud og Gordon Miles AKA Max Normal
Kl 20:00 Father and Son Mainstream & Dafa Puppet: Refugee safari
Med: Saga Björklund og Husam Abed
This musical performance is a progressive house musical, dealing with the topics of weapons, war refugees, borders and culture integration. Forestillingen spilles på engelsk.
Kl 22:00 Einar Ottestad, Sylvisphere: Musikk fra en grunn smøregrav (3D)
Einar entrer teaterets garasje. Ingen, minst av alle ham selv, vet hvor dette bærer. Gjestartister: Chris Erichsen og Anette Röde Hagnell. Flytende lydbilder, støy, droning, rock, improvisasjon, hjemmesnekrede instrumenter, elektronikk og visuelle effekter.
Kl 23:00 DJ & Bar
Hva rører seg i scenekunstmiljøet i Telemark og Vestfold akkurat nå? Hvilke prosjekter er underveis? Vi får smakebiter fra bl.a.:
Kl 10:30 By Proxy Workshop – Lag en Stjernekikkert. NB! Påmelding
By Proxy’s scenograf Matias Askvik holder workshop i hvordan man bygger sin egen hjemmelagde stjernekikkert av billige gjenbruksmaterialer under navnet Brillekikkert. Han har tidligere holdt workshoppen for Teknisk Museums publikum. Man behøver ikke avansert utstyr eller mange penger for å se nærmere på stjernerne, du kan nemlig lage en stjernekikkert selv!
Mere info: www.brillekikkert.no/
Kl 10:30 Montserrat Ontiveros «Skuggen» (La Sombra).
«Å bli en skygge, å bli noen som en gang har vært, men har valgt ikke å være.»
Et kammerstykke av og med Montserrat Ontiveros, basert på to tekster av Jon Fosse: «Leve hemmeleg» og «Suzannah».
Kl 11:15 Anne Sophie Erichsen: Arbeidsdemonstrasjon. Anne-Sophie Erichsen er skuespiller og regissør og medlem av Grenland friteater siden 1983.
Kl 12:00 Simone Thiis presenterer Teater Nova: Simone har drevet Teater Nova i Åsgårdstrand siden 2002 med en rekke produksjoner og internasjonalt samarbeid med bl.a. Italia, Polen og Zimbabwe.
Kl 12:45 LUNSJ
Kl 13:30 Scenekunst Telemark: Årsmøte!
Kl 14:00 By Proxy: Open Universe 2.0, Work in Progress
By Proxy vil sammen med publikum utvikle ideer og gå i dialog om prosjektet. Dette er like mye et event, som forestilling, som happening, som feiring og en hyggelig stund der vi tilbringer litt tid med hverandre og universet. Kanskje møter du rotter, drukner i et sort hull, spiller spill som skaper nye samfunn eller danser til et intergalaktisk danseband. Anything, nothing, something, everything – can happen.
By Proxy er et dansk-norskt scenekunstkollektiv bestående av scenografer og skuespillere som etter å ha arbeidet i mindre konstellasjoner samlet seg om prosjektet «Stop Being Poor».
Montserrat Ontiveros er født i Mexico. Hun er skuespiller utdannet bl a fra universitetet i Mexico og Roy Hart Theatre. Montserrat har lang erfaring innen teater, film, TV og radioteater. Nå har hun slått seg ned i Vest-Telemark.
Simone Thiis er utdannet skuespiller og regissør ved Bergen Teaterskole, Akademi teaterprosjekt ’84 og Teater Tango i København. Som regissør har Simone jobbet mest med forestillinger i det frie feltet, men også internasjonalt, bla i Polen. Thiis jobber i tett dialog med skuespillerne i et fysisk og svært visuelt språk. Har drevet Teater Nova siden 2002. Holder til i Åsgårdstrand.
Anne Sophie Erichsen er medlem av Grenland Friteater siden 1983. Hun er skuespiller og regissør for teater og film. Arbeider også som veileder og coach for foredragsholdere og med pedagogisk virksomhet innefor teaterfaget.
Scenekunst Telemark er en forening for kunstnere og andre som jobber med profesjonell scenekunst. Scenekunst Telemark skal bl.a. styrke og synliggjøre den frie scenekunsten i regionen, være en møteplass for scenekunstnere og synliggjøre et fagmiljø i vekst.
Ida Haugen er oppvokst i Skien og jobber som frilans danser med base i Oslo. Hun er utdannet ved Studio Harmonic i Paris og Balletthøgskolen v KHIO. Ansatt som aspirant i Carte Blanche
The Mainstream drivs av showartisten og kompositören Saga Björklund Jönsson och dramatikern Nicola Bremer och är ett show-kompani och house crew med rötter i Sverige, Tyskland och Italien. De samarbetar med producenter och artister från hela världen och gör antikapitalistisk musik, teater och performance. Under 2016 har de turnerat med föreställningarna i bland annat Jordanien, Slovenien, Tyskland, Tjeckien och Norge – på teaterfestivaler, flyktningläger och nattklubbar.
Dafa Puppet Theatre was founded in 2009. Dafa is a platform for using different techniques to reach the whole refugees and underprivileged communities everywhere; They seek to explore new methods in the field, create puppet performances, give workshops, organize festivals and art residencie. Dafa is an arabic word, which means; The contrary of loneliness and estrangement and the contrary of stealing basic human rights; homeland, education, health, water, air …
Stand Up Grenland (SUG) tilrettelegger for utøvelse av Stand Up i Telemark. SUG bringer flinke komikere til Skien, Porsgrunn og Bø og sender Grenlands komikere på tur i Norge. SUG drives av alle som har interesse av Stand Up, som arrangør, komiker, tilskuer eller entusiast.
Einar Ottestad lager lytende lydbilder, støy, droning, rock, improvisasjon, hjemmesnekrede instrumenter, elektronikk og visuelle effekter. Hjernen bak Sylvisphere.
Chris Erichsen & Anette Röde Hagnell Duoen er et kunstnerisk møte mellom to verdener: Hagnell er teatermusiker, komponist og skuespiller, utdannet klassisk pianist. Erichsen er rockmusiker og filmskaper, med bakgrunn fra bl.a. The Aller Værste! og Ratataboo. Med utgangspunkt i dette har de to innledet et musikalsk og scenisk samarbeid som det slår gnister av.
Fjørtoft kulturproduksjoner er en duo som består av Thea Fjørtoft og Gordon Miles. De holder til på Neslandsvatn.og initierer og produserer scenekunst av ulike former og sammenhenger til Kunstinstitusjoner, Den Kulturelle Skolesekken, festivaler, bedriftsarrangementer som teambuilding, foredrag, underholdning etc.
By Proxy er et dansk-norsk scenekunstkollektiv bestående av scenografer og skuespillere som samlet seg om prosjektet «Stop Being Poor», som de vant den høythengende juryprisen ved Junge Regie på Thalia Theater i 2015. Kollektivets styrke ligger i bredden av kunstneriske kvaliteter. Med erfaring fra ulike utrykk og ferdigheter fra ulike felt som teater, dans, musikk, scenografi, film, billedkunst og akademia, søker de å rekonfigurere hva scenekunst kan være. Slik vi de lage teater politisk, såvel som å lage politisk teater. By
Kvalitetsmat fra Økolonialen serveres hele helga
Festivalpass kr 1200/600
Dagspass kr 500/250
Enkeltforestillinger kr 100, kveldspass kr.250
Halv pris for studenter, pensjonister og medlemmer av Scenekunst Telemark
Info, påmelding workshop og billetter:
cathrine.hovland@grenlandfriteater.no
Fra Postcapitalist Flirt