Content not translated?
Try autotranslate

Geddy synger om barndommen i industribygda Årdal

 
 
 
 
Geddy Aniksdal og Grenland Friteater hadde gjestespill med forestillingen «Aluminiumsongar» i Langesund. Guttormsen har laget musikken til sangtekstene som Geddy har skrevet.
Tekst og foto: Vivi Sævik
Porsgrunn Dagblad 29.11.2021
 

– Jeg skulle vekk fra industrien og ut i verden, for det var viktig for oss unge som vokste opp i Årdal. Jeg endte opp i industribyen Porsgrunn, forteller Geddy Aniksdal.

 For abonnenter

En kveld i forrige uke sto Geddy og musikerne i Samlebandet på scenen hos Rockers i Langesund med konserten «Aluminiumsongar».

Konserten var et gjestespill og slippkonsert med LP-utgivelse. Forestillingen ble også fremført på Kafe K i Porsgrunn kvelden før. Grenland Friteaters «Aluminiumsongar» har vært på repertoaret en stund og er blitt spilt flere steder i Sør-Norge.

Guttorm er med

Musikerne i Samlebandet er Guttorm Guttormsen på blåseinstrumenter, kapellmester Anette Röde Hagnell, perkusjonist Truls Hannemyr og bassist Tage Lægreid Olsen.

Det er Guttorm som har tonesatt sangtekstene som Geddy har skrevet.

Den timelange forestillingen med Geddy traff oss rett i magen og hele følelsesregisteret.

Ei råtøff dame ikledd herredress satte blikket i hver og en av oss 25 personer som var publikum en novemberkveld i Langesund.

Geddy snakker og synger på nynorsk sognedialekten som hun er vokst opp med. Denne artikkelen skrives på bokmål, for det blir feil for journalisten å skulle knote på skuespillerens identitet og språk.

Songar om ongar

Jeg trodde det var en feilskriving i tittelen på teaterstykket med «Aluminiumsongar», at det var uteglemt en – s- i aluminiumssongar, altså at det skulle være sanger.

Men nei, Geddys fortelling er at hun er en av ungene som vokste opp i industribygda Årdal. Det er barndomsminner. Ettersom forestillingen skrider fram, blir det både sanger om unger og en familiehistorie.

«Ho reiser vekk frå eit Årdalstangen ho aldri kjem til å gløyma.»

På teaterkurs og ble her

Geddy Aniksdal (65) hadde barndommen i industribyen Årdal innerst i Sognefjorden. I 1981 skulle hun på et ti dagers teaterkurs. Siden da er hun blitt boende i industribyen Porsgrunn. Her har hun vært med på å skape teaterhistorie som medeier i Grenland Friteater.

Forestillingen «Aluminiumsongar» er en ærlig, modig og rørende fortelling om familien og oppveksten med smelteverket i Årdal – til den brune puben Sailors In i industribyen Porsgrunn.

Pappa jobbet på aluminiumsverket og fikk mansjettknapper i aluminium i julegave fra arbeidsgiveren.

Mamma var vaskedame og dessuten innenriksminister i familien med fire barn. Slektningene i familien var fargerike og noen litt rufsete, de sang og skrålte om sine liv når de var samlet.

Familien flyttet etter

– Mamma og pappa flytta til Porsgrunn og bodde her resten av sine liv. Mine tre søsken har også bosatt seg i Porsgrunn, forteller Geddy Aniksdal til undertegnede etter forestillingen på Rockers.

PDs medarbeider er privatperson og har kjøpt billett til konserten. Geddy syns absolutt at noe om teateropplevelsen bør skrives om i PD når journalisten er tilbake etter ferieuken.

Etter hver forestilling med «Aluminiumsongar», er det alltid noen fra publikum som kommer fram til henne og forteller om slekten sin fra industribygda der borte et sted i Norge. Alle kjenner vi noen derfra.

Geddy treffer hver og en av oss med budskapet: Vær stolt av den du er og det du kommer fra. Hardt arbeid er selve livet. Industrien er altoppslukende, og industrien er levebrødet.