Content not translated?
Try autotranslate

Work in progress. Zoe Christiansen: Almanakk

Etter å ha jobbet med teater i 30 år, forlot Zoe Christiansen scenekunsten, og kastet seg ut i livet som gründer hvor hun startet en tangvirksomhet på en avsidesliggende øy på Helgelandskysten. Fortellingen avsluttes med et felles måltid og lesing av Nina Ossavys tekst “Håpet” som er under utforming.

Om forestillingen

Etter å ha jobbet med teater i 30 år, forlot Zoe Christiansen scenekunsten. For å komme tettere på naturen og i kontakt med årstidene, kastet hun seg ut i livet som gründer og dro til en avsidesliggende øy på Helgelandskysten der hun startet Norges første bedrift med fokus på tang som kulinarisk råvare.

Nå har hun, i samarbeid med regissør Anne-Sophie Erichsen, begynt på en prosess der disse to verdenene møtes. Publikum inviteres inn i hennes rom der hun tilbereder mat og deler minner, ville fortellinger fra en forunderlig reise, lukter, lyder, fellesskap og ikke minst: vi avslutter med å dele et måltid.

Illustrasjonsbilde: Alex Asensi

Lyddesign: Sven Erga

MENY

Fermentert velkomstdrink; kombucha eller kimchi shot

Etter forestillingen servere vi en vegetarisk vintersuppe; klar dashi av tørket sopp og tang, ulike grønne grønnsaker; grønnkål, bladselleri, purre, brokkolini, spinat,  hvite bønner og et smilende egg. For ekstra funk; hjemmelaget eplesidereddik og røkt tangsalt!

Tilbehør: Surdeigsbrød og trøffeltangsmør

OM SUPPE

En av de mest fundamentale og næringsrike retter som mennesket har laget siden tidenes morgen, er suppe! 

Da mennesket laget de første lerpotter for ca 20.000 år siden begynte vi å koke maten. Denne prosess gjorde det mulig å ta opp næring fra maten på en mye mer effektiv måte og dermed også utvikle oss både fysisk og mentalt. Denne prosess holder på å bli reversert på grunn av det store inntak av ultra prosessert mat med mye sukker og salt.

Jeg elsker suppe. Med sine uendelige variasjoner er det et varmt, smaksrikt, krydret, forunderlig, kompleks, styrkende, umamirikt, sundt og rimelig måltid. Mange av de beste supper lages av beskjedne og ujålede råvarer som ulike løk og rotgrønnsaker, linser, bønner, tørket sopp og tang. 

OM MAT

Mat er mer enn ernæring, det er mer enn å stille sulten, matkultur forteller på godt og vondt om samfunnet og tiden vi lever i. Det sier noe om oss som mennesker, og hvilke verdier vi har. Det stimulerer vårt forhold til det sensoriske og det rituelle og til magens psykologi. Gjennom maten aktiverer vi minner og biologisk erfaring som strekker seg tilbake til vår aller første tid som mennesker. Maten representerer vår dype tilknytning til naturen, som den kommer til syne i landskapet, i skogene og under overflaten i tareskogens tusmørke.

Produsert i samarbeid med Grenland Friteater

Under lunsjen leses “Håpet” av Nina Ossavy. Teksten er under utforming og tar utgangspunkt i tekster fra lukkede grupper på nettet om Dyp Tilpassing av Jem Bendell. Medvirkende: Geddy Aniksdal, Robert Emil Berge, Trond Hannemyr, Tormod Ingvald-Haugen, Kjersti Posti Høgli og Mona Hylton. 

                     

Foto: Zoe Christiansen