Content not translated?
Try autotranslate

Jappene

JAPPENE En skjult teaterforestilling, der skuespillerne improviserer i det offentlige rom Vi kaller det ”å jappe”. Som i Lars von Triers film Idiotene, der det […]

Om forestillingen

JAPPENE

En skjult teaterforestilling, der skuespillerne improviserer i det offentlige rom

Vi kaller det ”å jappe”. Som i Lars von Triers film Idiotene, der det å bevege seg i det offentlige rommet i karakter heter ”å spasse”.

Jappene er absurd, politisk, apolitisk, ukorrekt og hylende morsomme

Jappene er 4 skuespillere som opererer i det offentlige rommet. De er pent kledd som forretningsfolk, og blir derfor ikke gjenkjent som skuespillere av publikum, som for øvrig ikke vet at de er publikum.

Jappene sprang ut av et pedagogisk arbeid på Grenland Friteater der fire unge skuespillere skulle utvikle et personlig fysisk materiale og skrive egne tekster.

Det endte med å bli til en improvisert forestilling der karakterene jobber ute på gata, på kjøpesenter, på T-banen, på en båt, et kunstgalleri, en fontene m.m. De jobber rytmisk, sammen, med rommet og med situasjoner. Noe er annerledes, men siden de ser helt vanlige ut vet man ikke helt…er dette ordentlig, er det sant, hvem er de?

Det er for eksempel ikke vanlig at en forretningsmann bryter sammen og bekjenner sin frustrasjon over å måtte legge ned en bedrift. Men sånt kan jo skje. Eller at businessfolk gjør tai chi i parken, er fascinert av poesi, krangler høylydt, eller setter dokumentmappa ned – helt på likt.

Etter å ha jappet sammen i Norge og Spania, vært med i en film, på festivaler m.m har karakterene blitt så sterke at de regelrett lever sitt eget liv. Skuespillerne tar på kostymet, ordner håret, tar opp dokumentmappa og begynner umiddelbart å jappe. Og de stopper ikke før de får av kostymet.

Det er noe frivolt og frekt over dette. Å bryte ned grensene for hva teater er, involvere uskyldig publikum, lure dem.

Jappingen gir skuespilleren frihet til åpen og direkte kommunikasjon med publikum. De er vennlige og imøtekommende overfor omverdenen, og nettopp denne holdningen gir dem en mulighet til å formidle et kritisk, skrått, og overraskende blikk på mange aspekter av vår virkelighet, politisk, økonomisk, etisk.

Et møte med Jappene gjør noe med hverdagen til dem de møter. Noe er forandret. Noe er forflyttet.

Jappenes møte med seg selv gjør noe med dem. Med mennesket. Skuespilleren.

Dette prosjektet har pågått i perioder siden 1998

Skuespillere: Anders Restad, Nina Ossavy, Arnt Christian Teigen, Robert Emil Berge

Regi: Anne-Sophie Erichsen