Content not translated?
Try autotranslate

Fævlane veit

Det begynte med Cantastoria, en tradisjon fra Italia hvor det konkurreres i sang fra altaner og vinduer i trange smug og på små piazzaer. Våre […]

Om forestillingen

Grenland Friteater - Stedsans 2006 - Opera, planting, etc

Grenland Friteater – Fævlane veit – en bakgårdsopera

Det begynte med Cantastoria, en tradisjon fra Italia hvor det konkurreres i sang fra altaner og vinduer i trange smug og på små piazzaer. Våre sangerne mente Storgata i Porsgrunn hadde for slett akustikk og ymtet frampå om å bruke en bakgård. Vi leita langs elva og endte opp i Storgata 128 som med sin rufsete stil kanskje kunne romme en og annen historie. For ikke å snakke om luftige arier og heftige duetter, samtstemt korsang og uberegnelige opptrinn av ymse karakter. Var det ikke på tide at teater, opera og musiker-miljøet i byen gikk sammen  om et slikt fellesløft?

Vi måtte lokke bygningen til liv. Ta i bruk alle nivåer og de arkitektoniske mulighetene; trappene og vinduene, søppelkasser og gesimser. Med rett lyssetting så den fallerte bakgården plutselig ut som den staseligste scenografi. Men det var jo omvendt: nr 128 var et ekte hus, et bolig og forretningsbygg og ingen kulisse. Vi måtte pent akseptere at gårdens leieboere gikk til og fra midt under forestillingen vår.

Bygården fra begynnelsen av forrige århundre ble fylt opp med syngende og spillende aktører. Av den fargerike sorten. Librettoen fikk veksle mellom saftig lokaldialekt, rimende nonsens og sitater fra den kommunale reguleringsplanen. Uvant å høre at byråkratspråket kunne inneha så mye musikalitet. – Vel…, og humor.

Når det kommer til stykket er jeg ikke helt sikker på hva vi har laget. For hvert år vokste forestillingen i omfang, kompleksitet  og antall medvirkende. Operateatertoget vårt hadde sin egen dynamikk. Og en energisk glede. 

Er vi framme, er det slutt med dette? Fævlane veit vel det óg.

Premiére: Porsgrunn, 6.oktober 2005 som en del av Stedsans.

Ble bygget ut og spilt også under Stedsans 2006 og 2007.

Regi: Lars Vik

Komponist: Guttorm Guttormsen

Sangere / Skuespillere: Anders Vangen, Jan Erik Fillan,

Lena Barth Aarstad, Hilde meen, Trude Vingereid, Didrik Solli Tangen, Lily Roer,

Joakim Dan Jørgensen, Anne-Sophie Erichsen, Olav Hanto, Stian Sandersen,

Sangere fra Dalen Blanda Kor og Telemark Operakor

Musikere: Vidar Ytre-Arne, Nils Henrik Mostraum Jørn Arve Rønningen, Ragnhild Knudsen, Helene Waage

Kostymer: Katharina Barbosa Blad

Scenograf: Hans Georg Andersen

Lyddesign: Erlend Stein