Content not translated?
Try autotranslate

Herøya 1943

Herøya 1943 forteller historien om det dødelige amerikanske bombeangrepet 24. juli 1943 og det som ledet opp til det – Hydros samarbeid med Nazi-Tyskland om byggingen av lettmetallindustri på Herøya.

Billetter

Om forestillingen

Varighet
2t 30m
Priser
Kr 490

Mer enn 4000 mennesker så Herøya 1943 under PIT ’22.

Nå kommer den tilbake under PIT ’23; spilles 6.-16.juni!

Herøya 1943 forteller historien om det dødelige amerikanske bombeangrepet 24. juli 1943 og det som ledet opp til det – Hydros samarbeid med Nazi-Tyskland om byggingen av lettmetallindustri på Herøya.

Hva skjer med samfunnet som blir lokket eller tvunget inn i det fatale rustningseventyret? Vi følger ansatte og tvangs-arbeidere på lettmetall-anlegget til Norsk Hydro og I.G.Farben på Herøya, ansatte og besøkende ved Hydros representasjonsbygg Admini og soldater i SS Vaktbataljonen som bevokter anlegget.

Herøya 1943 følger tråden fra Meierislaget 1933 og lages med et stort ensemble bestående av både profesjonelle og amatører. Herøya 1943 er andre del av trilogien som regissør og manusforfatter Tor Arne Ursin arbeider med om de politiske og sosiale konfliktene i Porsgrunns-samfunnet gjennom de mest dramatiske årene i vår historie.

Herøya 1943 hadde premiere 1. juni 2022 og ble vist på Sjøfartsmuseet i Porsgrunn.

Manus og regi: Tor Arne Ursin
Dramaturg: Jesper Halle
Komponist: Truls Hannemyr
Lysdesign: Jean Vincent Kerebel

Kostymer: Guro Dale, Elisabeth Guttormsen

Scenografi: Maria Løkken og Kjersti Posti Høgli

Foto: Dag Jenssen

Medv: Lars Sørbø, Sander Jordbakke, Leif Arild Sanden, Birk Teodor Rabben, Igor Dunderovic, Anne-Sophie Erichsen, Sigrid Eine Naas, Harald Dille, Nina Ossavy, Magne Kvande, Tobias Vik, Vidar Ytre-Arne, Frank Severinsen, Svend Erichsen,
Ann Kristin Kiise, Moa Agnes Oterkiil Mattson, Nora Linnea Nilsen, Max Kausland Eide, Tiril Kjærvik Bråthen, Jørgen Vik Runnan, Trym Kjærvik Bråthen, Arne Restad, Tormod Haugen, Audun Oseid, Øyvind Nilsen, Mehdi Khoshbakhtian, Aurora Bye Olsen, Mathias Emanuel Aas, Victor Olahut m.fl.

“Grenland Friteater klarer det ingen andre i Norge klarer; å sette opp et historisk spel i en stor by og få det til å bli en suksess. Tor Arne Ursins teaterstykke om bombingen av Herøya 1943 etterlater liten tvil om hvem heltene var, men spørsmålet er hvem som egentlig var fienden.” Telemarksavisa

Link til hele anmeldelsen finner du HER

Les hva Ove Mellingen skrev i TA 6 juni 2023 HER