Content not translated?
Try autotranslate

Korsvei

– om folk og arbeid i Porsgrunn rundt 1890 – Stykket spilles utendørs på Porsgrunn Bymuseum og Porsgrunn Sjøfartsmuseum. Det har karakter av vandreteater; dvs. […]

Om forestillingen

– om folk og arbeid i Porsgrunn rundt 1890 –

Stykket spilles utendørs på Porsgrunn Bymuseum og Porsgrunn Sjøfartsmuseum. Det har karakter av vandreteater; dvs. at publikum følger handlingen fra sted til sted rundt på området.

Handlingen foregår i 1890 – midt i en brytningstid i byens næringsliv. Korsveien er valget mellom den nye og den gamle tid: Seil eller damp, tradisjoner eller de nye tekniske fremskritt!

I stykket møter vi søsknene Peder og Kristine, to ungdommer fra trange kår, bosatt i Matroshuset – en av bygningene på anlegget. Vi følger dem på leit etter arbeid. På veien treffer de personer fra ulike samfunnslag: redersønnen Johan og Madam Henrichsen, som driver hyrekontor for sjøfolk i Porsgrunn. Vi får et bilde av samfunnet i Porsgrunn for 100 år siden – av andre sosiale forhold i en tid som preges av overgangen fra seilskutedrift til andre næringer og tidlig industrietablering.

Vi får også et innblikk i datidens tenkemåter og de drømmer og visjoner folk fra ulike samfunnslag hadde om det nye hundreåret. Slik kaster vi et skeivt blikk på vår egen ikke altfor fjerne fortid.

Forestillingen hadde premiére i forbindelse med Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival 2000.

Manus og regi: Tor Arne Ursin
Skuespillere: Cecilie Fretheim, Vibeke Lie Freberg, Olav Hanto, Stian Sandersen.
Produsent: Hans Petter Eliassen
Konsulenter: Åsmund Beier, Håvard Hvalen, Eli Haugland, Finn Rafn
Kostymer: Katarina Barbosa Blad

”Spill levende Porsgrunnshistorie” – Varden

”En veldig levende historietime” – PD

Premiére: Porsgrunn, 14.juni 2000