Content not translated?
Try autotranslate

Ibrahim Fazlic prod: Torvald

Urpremiere! Prosjektet er basert på karakteren Torvald fra Et dukkehjem og plasserer ham i nåtiden. Om kveldene, når han er alene i sin villa, skrider han ned i sin kjellerstue og slipper løs sin mannlighet. Bli med ned i Torvalds mancave. Hva kan vi lære om mennesket bak «den hvite mannen som pusher femti», og ikke minst, hva kan han lære oss? 

Billetter

Om forestillingen

URPREMIERE!

Siden teaterstykket om mitt hjem hadde sin urpremiere i 1879, har jeg blitt svartmalt som den norske litteratur- og teaterhistoriens største misogynist. Da stykket ble spilt i Tyskland, endret de også tittelen fra å handle om mitt hjem til å handle om min ekskone. 

Det er på tide at min stemme blir hørt. 

Jeg er Torvald,  

jeg er mangfold,  

hør godt etter  

for jeg har mye på hjertet.  

 

TORVALD – en maskulin mancave-monolog fra en middelaldrende mann i midtlivskrise 

Fra en kjellerstue feirer og undersøker denne interaktive monologforestillingen maskulinitet, omsorg og mannlige rom. Prosjektet er basert på karakteren Torvald fra Et dukkehjem og plasserer ham i nåtiden. Om kveldene, når han er alene i sin villa, skrider han ned i sin kjellerstue og slipper løs sin mannlighet.

Hva kan vi lære om mennesket bak «den hvite mannen som pusher femti», og ikke minst, hva kan han lære oss? 

I det publikum entrer Torvalds kjeller, gjør de hans irrelevante stemme – relevant igjen.  

Ibrahim Fazlic søker i dette prosjektet etter det konstruktivt maskuline. I representasjonens og inkluderingens navn har han castet en hvit, heterofil, middelaldrende, cis-mannlig skuespiller uten funksjonsvariasjon, som leses av andre som, og er, kun norsk. Torvald spilles av Harald Kolaas. 

Torvald har mottatt stipend fra Ibsen Scope, og juryen skriver blant annet:
«I løpet av Ibsen Scope-juryens år har det kommet inn hundrevis av søknader om å sette opp ulike versjoner av historien om Noras frigjøring fra mannsdominans og undertrykkende kjønnsroller. Det er derfor en svært kjærkommen overraskelse at den norske skuespilleren og dramatikeren Ibrahim Fazlic i dette prosjektet har rettet fokuset mot den mannlige hovedpersonen i dukkehuset, nemlig den forlatte ektemannen Torvald.»

Ibrahim Fazlic er scenekunstner og dramatiker. Han har vært husdramatiker på Dramatikkens hus fra 2019 til 2023 og har tidligere laget forestillingene Prty Lyf og En Muslimsk Afro-Joik på Svensk i Norge og Mamma Masochist, hvor han undersøkte den dominerende og lidende morsrollen. Nå er det på høy tid at det er far og den hvite femtiårsmannen som legges under lupen. 

Varighet ca 120 min.

 Torvald er koprodusert av Grenland Friteater og Black Box Teater. Støttet av Ibsen Scope, Dramatikkens Hus, Norsk Kulturråd, Fond For utøvende Kunstnere, Fritt Ord og Fond for Lyd og Bilde. Tusen takk til og Bryns Blomster!  

 

Foto: Eilif Fjeld. 

Credliste: 

Dramatiker, regissør: Ibrahim Fazlic 

Konsept: Henrik Ibsen, Ibrahim Fazlic

Skuespiller: Harald Kolaas

Rom: Eilif Fjeld

Tekniker: Thomas Gallagher

Produsent: Hanna Kanutta Helstad

Dramaturg: Eirik Fauske

Dramaturg, Dramatikkens Hus: Kristina Kjeldsberg