Content not translated?
Try autotranslate

Virus : en fuge

Urpremiére: VIRUS – en fuge, av Fredrik Brattberg 26 juni er det verdenspremiere på det nyskrevne stykket VIRUS – en fuge av nylig Hedda-nominerte Fredrik Brattberg. Stykket […]

Om forestillingen

Urpremiére: VIRUS – en fuge, av Fredrik Brattberg

26 juni er det verdenspremiere på det nyskrevne stykket VIRUS – en fuge av nylig Hedda-nominerte Fredrik Brattberg. Stykket handler om, ja, nettopp, virus, og er skrevet i korona tiden.

Fredrik Brattberg er en av de norske, nålevende dramatikere som er mest spilt i utlandet. Hans stykker har bl.a. blitt oppført på noen av de mest grandiose teatrene i Frankrike og Tyskland, blant annet på Comedie Francaise, Theatre du Rond Point og Schauspiel Frankfurt. 

Hans skuespill er oversatt til omkring tjue språk.

Forfatteren er også komponist. Det fascinerende med hans form er at han har skapt en helt særegen måte å bygge opp sine teaterstykker på, basert på musikalske, kompositoriske prinsipper. Tekstene hans består av korte setninger, ofte beskriver han absurde situasjoner som gjentar seg i ulike varianter ettersom stykket skrider fram. Resultatet er humoristiske og etterhvert foruroligende tekster som utvikler seg på overraskende vis.

Om VIRUS- en fuge sier Brattberg:

I Prosessen av Kafka er det en kjent historie om portvokteren. Portvokteren vet hva som er fremfor ham, men ikke bakom. Bakom er nok en portvokter, og denne vet videre om portvokteren fremfor seg, men heller ikke han vet hva som er bakom sin egen port. Spredningen av et virus kan foregå på et liknende vis, den siste som har blitt smittet vet om de øvrige smittede, den vet om de som har gått fremfor ham, men ikke de som smitten senere vil berøre. I Virus er det ikke en serie portvoktere, men en serie modellhus, og man får en historie om hvordan et virus sprer seg på tvers av hierarkier, og om hvem som vet hva og hvem som har makt til å gjøre hva.

Stykket er spilt inn på Grenland Friteater med Trond Hannemyr og Kjersti Posti Høgli i rollene.

Truls Hannemyr har lyddesign, og Anne-Sophie Erichsen har regi.

Colombine Teaterforlag utgir Fredrik Brattbergs tekster.