Content not translated?
Try autotranslate

Årsrapport 2012

Aktivitetsrapport  2012

2012 har vært et år med stor aktivitet for Grenland Friteater, med 349 forestillinger for 37 156 publ,

4 urpremiérer, 1 premiére og i alt 17 egne produksjoner spilt i Norge, Sverige, India og Cuba. Av disse var 6 produksjoner for b/u/fam.

NYE FORESTILLINGER

Røde & Elde –  Røde & Elde tolker sanger av andre kruttsterke damer som Piaf, Midler og Dietrich.   Premiére Porsgrunn 8.3.12.

https://grenlandfriteater.no/show_details.asp?ID=1811

CaminArte 12 –  I nært samarbeid med det lokale teatret Estudio Teatral har GFs regissører og skuespillere skapt en 19 sceners – 2,5 t – byvandring i Santa Clara på Cuba, som bl.a. inkluderer teater for en fasade, en teatral konsert (norsk musikk framført av Santa Claras byorkester) under åpen himmel, lyrikkstunt og div spesielt tilrettelagte innslag av og med lokale artister og kunststudenter i byens kjente og ukjente rom.

Premiere Santa Clara, Cuba 30.3.12.

https://grenlandfriteater.no/show_details.asp?ID=1778

Den Gjerrige – Hele Friteatrets ensemble i fri dressur i Moliéres komedie.

Premiére Porsgrunn 6.6.12.

https://grenlandfriteater.no/show_details.asp?ID=1773

Brusteinsball – Åpningen på festivalen er etter hvert blitt et must for Porsgrunns innbyggere, som det knyttes store forventninger til. I 2012 valgte vi å regissere hele showet sjøl, uten noen stor, innkjøpt forestilling. Det ble en tre timer artistparade i regi av Tor Arne Ursin og Olav Hanto, med alt fra kinesisk kampsport og norsk lausdans, unge norske sirkusartister og afrikansk akrobatikk. Premiére Porsgrunn 15.6.12.

http://pitfestival.no/forestillinger/brusteinsballet-15-juni

Tapte Paradis (Hotel hertingen II) – Gjestene tas igjen imot av vertskapet Gro og Odvar Forberg, med husorkesteret sitt og alle de fargerike personlighetene i hotellets festsal og tilstøtende lokaler. Vi får være med på er nye fortellinger fra det som er Hertingens og vår felles brokete historie gjennom det som har vært kalt “det korte 20. århundre”. Det handler om kampen for et bedre liv, drømmen om et annet samfunn og veien opp av “fattigdommens bunnløse hull” i kamp med mørke krefter.

Premiére Porsgrunn 27.11.12.

https://grenlandfriteater.no/show_details.asp?ID=1806

ØVRIG REPERTOAR

Av eldre forestillinger spilte også dr.Strøm-Grønningen, Dunderfot & frk Sky, Fritjof Fomlesen, Tatoveringen, En varig kilde, Gjenkjennelsen (no og eng), Fallets logikk, Hotel Hertingen, Mitt liv som mann (no og eng), Ingen doktor for de døde (no og sp).

FESTIVALER

I juni sto GF som arrangør av Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival – PIT 2012. PIT bød på 23 profesjonelle ensembler fra 12 land. 23 ulike produksjoner ble vist 126 ganger for 19 700 publ.

GJESTESPILL

I løpet av året har vi i tillegg til gjestespillene under PIT arrangert gjestespill i Porsgrunn med Teater Blendwerk : Å leve på kode 6, Konstellasjonen : Ut av det blå, Sagliocco Ensemble : Tone! Art, Teater Joker : Tutomaten og Grenland Filmklubb : Min middag med André.

REGI- OG ANDRE OPPDRAG UTENFOR GF

Geddy Aniksdal hadde regien for Ålesund Byspill 2012.

Anette Röde har vært skuespiller i Sagliocco Ensembles Tone! Art og i kortfilmen Repress av Chris Erichsen.

Olav Hanto har vært skuespiller i Tauwerks forestilling Robin Hood.

Lars Vik har skrevet stykket Fem umulige minutter på bestilling fra Den Unge Scenen.

TURNÉER I DEN KULTURELLE SKOLESEKKEN

En varig kilde, med premiére i 2011, spilte 12 forestillinger i Telemark i regi av DKS i 2012.

Tatoveringen, med premiere i 2011, spilte 1 forestilling i Telemark i regi av DKS i 2012. Dette var på markedet i Bø, noe som resulterte i turnéer med forestillingen i 2013.

OPPTREDEN

GF har hatt en lang rekke oppdrag for det offentlige, organisasjoner og næringsliv der vi spesialdesigner en forestilling og/eller en totalopplevelse. Dette er krevende, morsomme oppgaver som åpner for nye publikumsgrupper og tilfører teatret ny kompetanse.

INTERNASJONALT ARBEID

Vi har gjennomført forestillinger og turnéer i Sverige, India og Cuba.

I mars spilte Geddy Aniksdal My life as a man, var med som skuespiller i forestillingen Los caminos de la vida, samt holdt foredrag og workshops i byene Pondycherry og Aeroville i India.

I mars/april laget vi og spilte CaminArte i Santa Clara på Cuba i samarbeid med cubanske Estudio Teatral.

I august spilte Geddy Aniksdal My life as a man og holdt en workshop på Södra Teatern i Stockholm under festivalen Women Playwrights International.

I forbindelse med PIT har vi reist og sett teater mange steder utenfor Norge, og holder kontakten med et stort internasjonalt nettverk.

Vi har deltatt på en rekke møter med andre nordiske teatre i et nytt Nordisk teaternettverk, med sikte på samarbeid mellom 15 nordiske og baltiske teatre.

GF har støttet Magdalena Norway med kontorressurser.

Loddsalg under Hotel Hertingen i desember 2011 ga ca kr 25 000,- som var øremerka som støtte til den peruvianske teatergruppa La Gran Marcha de los Munecones. Pengene går til deres arbeid med barn og unge i slumbyen Comas utenfor Lima.

VERV mm

Dag Haddal er styreleder for Grenland Dansekompani.

Trond Hannemyr sitter i styret for Riksteatret.

Grethe Knudsen, Anette Röde og Geddy Aniksdal sitter i styret for Magdalena Norway.

Olav Hanto sitter i styret for Skuespillerkompaniet og Vestsiden Musikkorps og er norsk representant i Circus Engineer Network.

Lars Vik har sittet i valgkomitéen til Norske Dramatikeres forbund.

Geddy Aniksdal sitter i redaksjonen for det internasjonale teatertidskriftet The Open Page.

GF er medlem i Danse- og TeaterSentrum, Assitej og Kunstkom.

PIT er medlem i Norske Festivaler.

MANGFOLD

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival 2012 bød på teaterensembler fra 12 ulike land.

ANNET

Skuespillere fra GF har deltatt i flere produksjoner med andre kompanier og aktører. Vi har fortsatt vår virksomhet med arbeidsdemonstrasjoner, opplesninger, seminarer og foredrag både i Norge og utlandet. GF er et ressurssenter for frie grupper i Grenland og for amatørteatrene. Vi låner ut prøvesaler og hjelper med regi, kurs, råd og utstyr.

STYRET

Grenland Friteaters styre besto fram til generalforsamlingen i mai av Trond Hannemyr (styreleder), Geddy Aniksdal, Dag Haddal, Thor Oscar Bolstad og Alfhild Skaardal.

Siden mai 2012 har styret bestått av Trond Hannemyr (styreleder), Geddy Aniksdal, Dag Haddal, Bjørn Richard Johansen og Alfhild Skaardal.

FORESTILLINGER OG PUBLIKUMSBESØK

Forestillingsnavn: Antall forest/publikum

Brusteinsball: 1/3500

CaminArte: 4/1800

Den Gjerrige: 11/2175

Dr Strøm Grønningen: 24/837

Dunderfot & frk Sky: 1/150

En varig kilde: 13/1215

Fallets logikk: 1/81

Fritjof Fomlesen: 35/4609

Gjenkjennelsen (no, eng): 9/905

Hotel Hertingen: 1/42

Mitt liv som mann (no,eng,sp): 16/798

Ingen doktor for de døde (eng): 1/65

Röde & Elde: 6/313

Tapte Paradis: 16/1228

Tatoveringen: 32/1843

Opplesninger: 5/252

Arb.dem, oppl, foredrag, mm: 37/2470

Kurs, workshop: 7/138

Gjestespill: 124/14697

Workshop m gjesteped: 5/38

Samlet: 349/37156