Content not translated?
Try autotranslate

Årsrapport 2013

Aktivitetsrapport 2013

2013 har vært et år med stor aktivitet for Grenland Friteater, med 328 forestillinger for 43 138 publ,

6 urpremiérer, hvorav 4 har vært co-produksjoner, og i alt 16 produksjoner spilt i Norge, Sverige, Island, Sveits, Italia, Chile, Peru og Vietnam. Av disse var 5 produksjoner for b/u/fam. I tillegg hadde teatrets kunstnere regioppgaver for flere andre teatre i løpet av året. Grenland Friteater utgjorde i 2013 12,6 fast ansatte årsverk fordelt på 13 personer, 6,2 betalte årsverk fordelt på 82 frilansere. Frivillige medarbeidere i organisasjon (PIT) og i egne forestillingsprosjekter utgjorde til sammen 4,8 årsverk fordelt på 232 mennesker.

NYE FORESTILLINGER

Nettopp Nora er et bestillingsverk fra Skien kommune i forbindelse med Ibsens fødselsdag 20.mars.

Stykket henvender seg til barn fra 3 år, og forteller om Henrik Ibsen og Nora og Et dukkehjem.

Premiére; Skien 20.3.13

Munch i Kragerø var en teatervandring i Kragerø bestilt av Kragerø kommune i forbindelse med Munch-jubileet. Forestillingen var en co-produksjon med Skuespillerkompaniet.

Premiére; Kragerø 11.5.13

Breddelangs er en familievennlig og svært teatral oppdagelsesferd på Lahelle – i et område med rikt dyre- og planteliv. Et samarbeid mellom Grenland Friteater og Teater Ibsen.

Premiére; Porsgrunn 13.9.13

Forbausende Byfest. På oppdrag fra Sarpsborg kommune skal Grenland Friteater produsere byvandringer i Sarpsborg hvert år fram mot byens 1000 års jubileum i 2016 i samarbeid med lokale krefter.

Premiére; Sarpsborg 21.9.13

Wunderbar er en videreføring av fjorårets Röde & Elde, som nå er blitt til en helaftens kabaret med støv og paljetter.

Premiére; Porsgrunn 7.11.13

Framyvi! Framyvi!  Nissedalsspelet i bygdas jubileumsår i co-produksjon med bl.a. Nissedalskoret.

Premiére; Nissedal 9.11.13

ØVRIG REPERTOAR I 2013

Den gjerrige – etter Moliére. Nypremiere på vår PIT-forestilling fra 2012 med turné i Telemark og Vestfold.

Tatoveringen (coprod m Teater Avvik) Fortellerteater for aldersgruppa 6 – 9 år.

Fritjof Fomlesen – klassisk komikk.

Fallets logikk – interaktiv forestilling og arbeidsdemonstrasjon om timing, humor og rolle.

Ingen doktor for de døde – en ekspressiv teaterkonsert over Georg Johannessens dikt.

Mitt liv som mann (no og spansk) – En sjølbiografisk eksursjon inn i fortellinga om oppvekst og skuespillerliv, arbeiderklassebakgrunn og arbeiderklassekarakterer.

Röde & Elde – sangcabaret

Dr.Grønningen – interaktivt om miljø for barn

Gjenkjennelsen – om voldens historie og psykologi inspirert av romanen Unntaket av Christian Jungersen

FESTIVALER

I juni sto GF som arrangør av Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival – PIT 2013. PIT bød på 25 profesjonelle ensembler fra 14 land. 277 ulike produksjoner ble vist 155 ganger for 31 000 publ.

GJESTESPILL

I løpet av året har vi i tillegg til gjestespillene under PIT arrangert gjestespill i Porsgrunn med Kim Atle Hansen : Revolver, Studium Actoris : Brødrene Konk og Giert Werring : Baldrian og Musa.

TURNÉER I DEN KULTURELLE SKOLESEKKEN

Tatoveringen spilte 33 forestillinger i DKS i Telemark og Aust Agder i 2013.

Alvorlig talt. Lek! – coprod med Teater Avvik – som er en heldags teaterlekprosjekt for barn besøkte 21 skoler i Telemark og Vestfold i 2013.

ANDRE OPPDRAG

Ålesund byspill – Fra Naftadjupets Hemmeligheter – et stort utendørs vandreteater i Ålesund sentrum basert på tekster av Harald Grytten der Grenland Friteater ved Geddy Aniksdal, Tor Arne Ursin og Lars Vik hadde konsept og regi. I samarbeid med frivillige fra Høstscena, Aalesunds Ungdomsmusikkorps, elever fra Aspøy skole, Fagerlia Vgs, Ålesund Teaterforening, Jugendteatret, U.L. Ivar Aasen, Frivillighetssentralen, Teaterfabrikken, Fiskerimuseet, Sjømanns kvile, m.fl. Premiére 2.10.2013. 8 forestillinger. 800 tilskuere.

Livets Dans – sanger til bilder av Munch – stor utendørs forestilling i Åsgårdstrand med 35 profesjonelle og frivillige aktører, orkester og kor. Tor Arne Ursin hadde regi og Kjersti Høgli var regiassistent og scenografi/ kostyme-konsulent. Premiére 29.6.13. 10 forestillinger.2200 tilskuere.

Forestilling med perlehøne – Teater Nova, Tønsberg. Anne-Sophie Erichsen hadde regien på denne forestillingen om Doris Lessing. Premiére i Tønsberg 7.11.13

Cine Negro –  en kort utendørs kriminalkomedie skuespillere fra teatergruppa La Gran Marcha de los Munecones og frivillige fra Comas utenfor Lima i Peru, med premiére 17.11.13. Konsept og regi Tor Arne Ursin sammen med Kjersti Posti Høgli og Guro Dale (kostymer)

Alle mann på dekk – Langesund Mannsangforeningsrevy. Tekst og regi ved Lars Vik

Fem umulige minutter –  tekst for Den Unge Scenen skrevet av lars Vik

Forsker Grand Prix – Anne-Sophie Erichsen og Kjersti Posti Høgli hadde ansvaret for coaching av deltakere fra Telemark fram til delfinale i Porsgrunn 26.9.13. En av deltakerne kom siden på annen plass i nasjonal finale.

NHOs energikonferanse – Anne-Sophie Erichsen sto for regi av innslag. Skien 12.3.13.

Også jeg – korverk. Tekst Gro Dahle, musikk Anette Röde Hagnell. Framført med et 60 kvinners kor under åpningen av PIT 2013 11.juni i anledning stemmerettsjubileet.

Anette Röde Hagnell har også vært skuespiller i Sagliocco Ensembles Tone! Art, som har turnért i Norge og Frankrike og i kortfilmen Repress av Chris Erichsen.

OPPTREDEN

GF har hatt en lang rekke oppdrag for det offentlige, organisasjoner og næringsliv der vi spesialdesigner en forestilling og/eller en totalopplevelse. Dette er krevende, morsomme oppgaver som åpner for nye publikumsgrupper og tilfører teatret ny kompetanse.

INTERNASJONALT ARBEID

Vi har gjennomført forestillinger og workshops i Sverige, Island, Sveits, Italia, Chile, Peru og Vietnam.

I forbindelse med PIT har vi reist og sett teater mange steder utenfor Norge, og holder kontakten med et stort internasjonalt nettverk. Vi har deltatt på en rekke møter med andre nordiske teatre i et nytt Nordisk teaternettverk, med sikte på samarbeid mellom 15 nordiske og baltiske teatre.

Vi er med i det internasjonalt sammensatte Circus Engineer Network, som skal produsere forestillingen Toqqortat på Grønland høsten 2014. GF har støttet Magdalena Norway med kontorressurser.

Loddsalg under Hotel Hertingen i 2011 og 2012 ga kr 57 885,- som var øremerka som støtte til den peruanske teatergruppa La Gran Marcha de los Muñecones. Pengene går til deres arbeid med barn og unge i slumbyen Comas utenfor Lima. Som en oppfølging av denne støtten var noen av GFs kunstnere i Comas i november 2013, der vi ga skuespillerkurs og laget en utendørs forestilling med lokale skuespillere og amatører. Denne forestillingen – Cine Negro – spilles nå videre i Lima.

FRIVILLIGHET

Grenland Friteater skaper mange forestillinger der de medvirkende både på og bak scenen er en blanding av profesjonelle og amatører, og der nettopp dette samarbeidet er noe av hensikten bak prosjektet. Likeledes bruker vi svært mange frivillige i organisasjonen av ulike prosjekter. Dette bidrar til å bygge lokal kompetanse, entusiasme og eierskap. Eksempelvis har vi hvert år 100-120 frivillige med på å organisere PIT. De er involvert i alt fra vertskapsroller overfor artister, sjåfører, gateverter og håndlangere for teknikerne til å drive gratis kafé for de frivillige. I forbindelse med PIT 2013 arbeidet 111 frivillige i alt 4140 timer.

I forbindelse med forestillingsprosjektene Forbausende Byfest i Sarpsborg, Framyvi! Framyvi! i Nissedal og andre prosjekter utførte til sammen 121 frivillige i alt 3030 arbeidstimer.

VERV mm

Dag Haddal sitter i styret for Grenland Dansekompani/Dansekunst i Grenland.

Trond Hannemyr sitter i styret for Riksteatret.

Tor Arne Ursin sitter i styret for Danse- og Teatersentrum.

Grethe Knudsen, Anette Röde Hagnell og Geddy Aniksdal sitter i styret for Magdalena Norway.

Olav Hanto sitter i styret for Skuespillerkompaniet og Vestsiden Musikkorps og er norsk representant i Circus Engineer Network.

Lars Vik har sittet i valgkomitéen til Norske Dramatikeres forbund.

Geddy Aniksdal sitter i redaksjonen for det internasjonale teatertidskriftet The Open Page.

GF er medlem i Danse- og TeaterSentrum, Assitej og Kunstkom.

PIT er medlem i Norske Festivaler.

MANGFOLD

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival 2013 bød på teaterensembler fra 14 ulike land.

ANNET

Skuespillere fra GF har deltatt i flere produksjoner med andre kompanier og aktører. Vi har fortsatt vår virksomhet med arbeidsdemonstrasjoner, opplesninger, seminarer og foredrag både i Norge og utlandet. GF er et ressurssenter for frie grupper i Grenland og for amatørteatrene. Vi låner ut prøvesaler og hjelper med regi, kurs, råd og utstyr.

STYRET

Grenland Friteaters styre besto fram til generalforsamlingen i mai av Trond Hannemyr (styreleder), Geddy Aniksdal, Dag Haddal, Thor Oscar Bolstad og Alfhild Skaardal.

Siden mai 2013 har styret bestått av Tor Arne Ursin (styreleder), Trond Hannemyr, Geddy Aniksdal, Bjørn Richard Johansen og Alfhild Skaardal.

FORESTILLINGER OG PUBLIKUMSBESØK

Forestillingsnavn: Antall forest/publikum

Tatoveringen: 37/1805

Fritjof Fomlesen: 7/620

Nettopp Nora: 2/435

Breddelangs:16/934

Dr. Grønningen: 1/250

Fallets logikk: 2/330

Mitt liv som mann: 6/622

Ingen doktor for de døde: 3/393

Den gjerrige: 15/1722

Röde & Elde: 3/282

Forbausende byfest: 2/230

Munch i Kragerø: 1/400

Gjenkjennelsen: 1/300

Wunderbar: 5/135

Framyvi! Framyvi!: 2/340

Cine negro: 2/105

Arb.dem, oppl, foredrag, mm: 21/2143

Kurs, workshop: 40/869

Gjestespill: 159/31187

Samlet: 328/43138