Content not translated?
Try autotranslate

Vardens anmeldelse av Heartbreak

 16.02.18, Sindre Omenås, terningkast 6  

 En vil aldri møte personer med kjærlighetssorg på samme måte, etter å ha sett Ingvild Hogstads «Heartbreak»

 

 «Heartbreak» er historien om hva som skjer med hjernen når hjertet blir knust.

Samtidig er det en personlig fortelling av skuespiller Ingvild Hogstad fra Siljan, som har skrevet stykket «Heartbreak». Stykket bæres av hennes egen historie etter å ha bli dumpet i en telefonsamtale, og hvor altomfattende kjærlighetssorgen kan være.

Distansert humor

Kjærlighetssorgen, eller heartbreak på engelsk (knust hjerte, red. adm.) eller hjertesorg på dansk, er skambelagt og møtes i mindre grad av seriøs sjeleomsorg sammenliknet med andre som rammes av å miste noen.

I «Heartbreak» løfter Ingvild Hogstad tilstanden, som hun i et intervju med Varden karakteriserer som «tortur for hjernen» opp på det nivå de kjærlighetssørgende fortjener.

Hun gjør det samtidig med en dose distansert humor, godt hjulpet av videointervju (laget av Jørn Steen) med ti personer som forteller om sine kjærlighetstap. Humoren i intervjuene ligger i nettopp distansen og forundringen de sørgende har til egen «galskap», som sett av oss utenfra. Samtidig som de også skildrer hvor alvorlig krisen var.

Første egne oppsetning

Ingvild Hogstad tok sin skuespillerutdannelse ved Teaterakademiet i Moskvas internasjonale avdeling i Århus i Danmark.

Der møtte hun også mannen, hun trodde skulle være der hele livet og bli far til deres barn. Slik ble det ikke, da han helt ut av det blå avsluttet forholdet over telefon for fem år siden. Den telefonsamtalen gjorde at alt raknet for Hogstad,

Det ble også kimen til hennes første egne oppsetning, som er gjort i et godt samarbeid med regissør Anne-Sophie Erichsen. Sammen har de skapt et tett scenebilde, der Hogstad lett glir mellom betrakteren av medsørgende, historieforteller og dramatiserende av egne opplevelser – både gjennom dans, monolog og dikt.